Selecteer een pagina

Sinds een paar dagen mag ik weer een biertje! Al een aantal jaar is februari mijn alcoholvrije maand. Ook dit jaar heb ik een maand geen alcohol gedronken.

Een aantal jaar geleden stond ik nog als bierdrinkende student bekend. Het imago dat ik elke avond liters gerstenat naar binnen goot was hardnekkig. Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik in mijn studententijd zeker niet vies was een biertje. Op een bepaalde avond, na een paar biertjes, kwam het ter sprake dat niemand dacht dat ik een week zonder bier kon. Die uitdaging ben ik aangegaan en ik ben een maand niet gaan drinken.

Vanwege diverse feestjes, bruiloften en verjaardagen kwam februari het beste uit om deze uitdaging aan te gaan. Nog steeds krijg ik elk jaar commentaar. ‘Jij bent wel slim, je kiest de kortste maand uit’, krijg ik vaak te horen. Nou, die drie dagen extra houd ik ook gerust vol. Inmiddels zitten we op 5 maart, en blijkt dat dat ook dit jaar weer gelukt is.

Ik ben destijds aan een alcoholvrije maand begon, omdat ik het belangrijk vond om te laten zien dat ik ook zonder kan. Immers, alcohol kan zo gemakkelijk een gewoontedrankje worden. Een biertje bij het eten, een biertje na het sporten, een biertje op een feestje of een biertje op het terras. Het is niet raar en soms gewoon gewoon geworden. Maar als je elke keer als het niet raar is, een biertje drinkt, kan het bij elkaar best veel worden. Ik vond het daarom ook fijn dat ik door een alcoholvrije maand ook bewuster werd van het drinken van alcohol. Uit gewoonte drinken is zonde, want als je het bewust doet geniet je er veel meer van.

Bewuster

Als voorbereiding ging ik op internet zoeken naar het effect van een alcoholvrije maand. Van de resultaten werd ik vrolijk. Het heeft een enorm positief effect op je lever en diverse andere organen. Ervaringsdeskundigen merken dat ze beter slapen, afvallen en zich fitter voelen. Dit effect wordt weer heel snel teniet gedaan als je na afloop weer flink aan de drank gaat. Er blijkt echter dat de meeste mensen na een alcoholvrije maand bewuster met alcohol omgaan.

De afgelopen maand had ik een bruiloft, een aantal verjaardagen en ging ik naar twee voetbalwedstrijden in Duitsland. Op de bruiloft stond al een biertje voor me klaar toen ik binnen kwam. Toch was dat niet het moeilijkste moment voor mij. Je legt het gelijk uit, er worden wat grappen gemaakt en de avond gaat wel door. Rond de voetbalwedstrijden in Duitsland vond ik het lastig, maar vijf minuten later met een braadworst en een cola in mijn hand was dat moment wel voorbij.

Moeilijk

Ik had twee moeilijke momenten. Na een telefoongesprek waarin ik vertelde over een weekendje België en de lekker biertjes die ik daar had gehad, vlak voor mijn alcoholvrije maand. Door mijn eigen gepraat over bier kreeg ik spontaan zin.  Het andere moeilijke moment was na een teleurstellend bericht. Ik had toen zo’n zin om een biertje open te trekken. Zo kwam ik er dit jaar dus achter dat ik ook als troost naar drank kan/wil grijpen. Daar schrok ik best een beetje van. Maar zo leer ik elk jaar weer wat over mijn alcoholgebruik, door het een maandje niet te gebruiken.

Inmiddels zijn er steeds meer initiatieven om een maand van de alcohol af te blijven. Ook zijn er diverse beweegredenen voor. Ik word er extra enthousiast van. En ik geniet na afloop nog meer van de vele lekkere biertjes die er zijn. Maar wel met mate.