Selecteer een pagina

Het Lutherjaar vanwege 500 jaar reformatie begon maandag (31 oktober). Speciaal voor dit Lutherjaar hebben gemeenteleden van de Lutherse kerken in Amsterdam, Den Haag en Woerden een biertje laten brouwen. Voor het AD Groene Hart schreef ik een artikel met vijf vragen over dit LutherBier:

Katholieken en monniken zijn toch van het bier, was protestant Luther daar niet tegen?
Nee, Luther was niet tegen bierdrinken. Sterker nog, hij was een groot liefhebber van bier. Vooral van Einbecker bier dat destijds zeer populair was, tot Beieren aan toe. Samen met zijn vrouw Katherina van Bora brouwde Luther ook bier om de inkomsten aan te vullen.

Had er dan niet al veel eerder een Luther biertje moeten komen?
Dat had gekund. In Duitsland, waar veel meer Lutherse kerken zijn, is al jaren Lutherbier. Brouwerij Worbis heeft vier Lutherbiertjes gemaakt, waaronder een pilsener met de naam Luther Reformation Pils. Daarnaast is er een Luther Starck Bier, een Luther Urtyp en een Luther Porter.

Hoe is het Nederlandse LutherBier nou eigenlijk?
De geur valt gelijk op. Die is zoet en fruitig. Door de licht troebele amberkleur wil je snel een slok nemen. De smaak is even wennen. Door de zoetige geur wordt je even op het verkeerde spoor gebracht. De balans in de smaak lijkt nog niet helemaal ontwikkeld. Op de Facebookpagina van LutherBier raden ze ook aan om het bier nog even op fles te laten rijpen. In de nasmaak zit een licht en lekker bittertje. De toegevoegde appel proef je niet direct, maar heeft wel invloed op de smaak.

Waarom zitten er appels in?
Dat komt door een uitspraak van Luther. Hij heeft gezegd dat hij vandaag nog een appelboom zou planten als hij wist dat morgen de wereld vergaat. Bij veel Lutherse kerken staat daarom ook een appelboom in de tuin.

Is het bier nog te koop?
Zeker, al gaat het hard. De eerste badge van 1000 liter was al snel uitverkocht. Van de tweede badge is al de helft verkocht. Bestellen kan nog via lutherbier@gmail.com.