Selecteer een pagina

Vorig jaar kwamen vier enthousiaste leden van de Lutherse gemeenten in Amsterdam, Den Haag en Woerden met Lutherbier. Dit speciale bier vanwege 500 jaar reformatie werd een groot succes. Inmiddels is één van de vier initiatiefnemers begonnen met zijn eigen brouwerij. Voor het AD Groene Hart sprak ik met hem over zijn inspiratie. Marlies Wessels maakte de foto bij het artikel. Zie hieronder of via deze link: https://www.ad.nl/woerden/woerdense-bierbrouwer-timmert-aan-de-weg-na-ervaring-met-lutherbier~a18ff938/

‘Je weet nooit waar je door geïnspireerd raakt’

WOERDEN- Ruim 500 bier- brouwerijen zijn er inmiddels Nederland. Een van de nieuwste is De Inspiratie in Woerden.
WESSEL VAN HOUDT

,,Dit is altijd een droom geweest”, zegt Niels Lucas Luijckx. Hij kwam al vroeg in aanraking met speciaalbier. ,,Ik kom uit het zuiden en daar was het al gebruikelijk dat men bier ging halen in België. Al snel werd ik lid van de bierconsumentenvereniging PINT en heb daar ook in het bestuur gezeten. In mijn studententijd heb ik met vrienden weleens gebrouwen. Als bierliefhebber was een brouwerij altijd een droom. Ik vond alleen dat ik niet ondernemer genoeg was om zoiets te beginnen.”

De droom van een brouwerij bleef bestaan en kwam dichterbij toen hij betrokken raakte bij het Lutherbier. Dat bier werd aan het begin van het Lutherjaar vanwege 500 jaar Reformatie gebrouwen. ,,Dat heb ik met drie andere leden van de Lutherse gemeenten in Woerden, Den Haag en Amsterdam gedaan. Met elkaar hebben we de receptuur bedacht en het bier verkocht. Dat was een groot succes en in totaal zijn er drie batches (partijen, red.) van 1.000 liter verkocht. De winst is naar een goed doel gegaan. Bij het einde van het project zijn we gaan nadenken of en hoe we er verder mee wilden gaan.”

Dát bleek het zetje in de rug dat Lucas Luijckx nodig had. Hij begon zijn eigen brouwerij en had met Lutherbier meteen al zijn eerste bier. ,,De andere drie wilden niet commercieel door, maar vinden het leuk dat het doorgaat. Ik kwam in contact met een andere brouwer die ruimte huurt om te brouwen. Ik had er nooit aan gedacht dat ik ook als huurbrouwer kon beginnen.”
,,Ik werk vier dagen in de week en mijn kinderen zijn al wat groter. Ik kan er dus wel iets naast doen. Doordat ik als huurbrouwer geen installatie hoef te kopen, heb ik geen grote investeringen. Met het recept maakt brouwerij De 7 Deugden het bier voor mij. Ik koop 1.000 liter bier. Dat kost ook wel wat, maar dat risico heb ik met mijn vrouw overlegd. Stel dat ik het niet verkoop dan geef ik een groot feest en is het ook op.”

Vermaak met Smaak

De eerste commerciële batch met Lutherbier is inmiddels te koop bij ’t Bierhuys en in de Bierhuyswinkel in Woerden. Ook is het verkrijgbaar in de Nieuwe Kerk in Amsterdam waar momenteel een tentoonstelling is over Luther.
,,Nu is het aan mij om het bier verder aan de man te brengen. Als mensen het blijven kopen en het lekker vinden is dat een prachtig resultaat. Het lijkt mij mooi om volgend jaar samen met de andere Woerdense bierbrouwer (zie kader) bij Vermaak met Smaak op de VakantieWeek te staan. ”

Met het Lutherbier maakte de brouwerij van Lucas Luijckx een vliegende start. ,,Toch wil ik niet alleen bij Lutherbier blijven. Bij eventueel andere bieren wil ik ook los van Luther wat kunnen doen. Het gaat te ver om te zeggen dat ik door Luther ben geïnspireerd, maar het ondernemende is er daardoor wel uitgekomen. Ik krijg hulp van een paar vrienden en mijn zoon bouwt de website.”

Afhankelijk van hoe het loopt wil hij uiterlijk begin volgend jaar met een tweede biertje komen. ,,Misschien net als bij het Lutherbier, waar appel in zit, met een speciale smaak. Dat moet ik nog verder uitwerken. Ik zie wel wat daar uitkomt. Je weet nooit waardoor je geïnspireerd raakt. Ik heb al wel wat ideeën, Maar eerst kijken hoe dit gaat.”